İğneli epilasyon tüy köklerinin iğne ile elektrik akımı kullanılıp yakılması işlemidir. Elektrik ile yakılmış olan tüyler eski işlevini gösteremez. Böylece uzun zamanda oldukça büyük avantajlar sağlar. Bu işlem son derece güvenli ve etkilidir. Operasyon da kişilere özel iğne kullanılır. İşlem sırasında son derece steril olunduğu için herhangi bir hastalığa sebep olmaz. Uygulama süresi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Ancak diğer epilasyon türlerine göre daha hızlı ve kesin sonuçlar verir. İlk uygulamadan itibaren etkili sonuçlar vermeye başlar.
İğneli epilasyon nedir?
İğneli epilasyon nedir sorusu epilasyon yaptıracak olanların araştırmaya başladığı soruların başında gelir. İğneli epilasyon tüy köklerinin küçük bir iğne yardımıyla elektrik akımı kullanılarak yakılması işlemidir. İki çeşit iğneli epilasyon yöntemi vardır. İlki “Gelvanik İğneli Epilasyon”dur. Bu yöntemde iğne ile birlikte köke elektrik enerjisi aktarılır. Aynı zamanda sodyum hidroksit ile birlikte kök hücre tamamen parçalanır. Yani burada diğer yöntemden farklı olarak kıl kökünün tamamen tıbbı olarak yol edilmesi sağlanmış olur. Bir diğer yöntem de “Termolis İğneli Epilasyon”dur. Bu yöntemle de iletken olarak su kullanılır. Bu yöntemle de kökü sarmalayan dokuya titreşim uygulanır.
Bu titreşim kökün ısınmasını sağlar. Oldukça ısınan kökün bu yöntemle kendi kendini yok etmesi beklenir. Yani kıl zayıflayacak ve zamanla dökülecektir. Her iki işlem de oldukça sık kullanılır. İşlemlerin ardından uygulanan bölgeye 24 saat su değdirilmemelidir. Eğer yüze uygulanmışsa 24 saatin sonunda yüz yıkanırken hassas olunmalıdır. Egzaması olanlar, kalp pili olanlar, gebeler, enfeksiyonu olanlar, varisli hastalıklar ve bazı cilt hastalıkları için iki işlem de uygun değildir.
İğneli Lazer Epilasyonun Yapım Aşamaları
İğneli epilasyon da ilk önce belirlenmiş olan bölgede kıl kökleri incelenir. Böylece hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Kıl köklerinden daha ince bir uç olan profesyonel aletler ile kıl köklerine elektrik akımı verilir. Bu akım verildikten sonra kıl köklerinin yanması sağlanır. Yanan kıl kökleri cımbız ile çekilir. Eğer kıl köklerinde yanma olmazsa bu işlem baştan tekrarlanır. Her kıl kökü tek tek yakılır. Bu sebeple oldukça güzel sonuçlar ortaya çıkar.
İğneli Epilasyon Türleri
İğneli epilasyon iki şekilde yapılır. Bunlar; gelvanik iğneli epilasyon ve termolisis iğneli epilasyondur. Gelvanik iğneli epilasyon da iğne köke elektrik enerjisini aktarır. Sodyum hidroksiyle beraber kök hücreleri tamamıyla parçalanır. Termolisis iğneli epilasyon da iletken olarak su kullanılır. Kökü sarmalamış olan köke titreşim verilir. Bu titreşim ile beraber kök ısınır ve kendini yok eder.
İğneli epilasyon yüz bölgesine yapılır mı?
İğneli epilasyon yüz bölgesine yapılır mı sorusu hem kadınların hem de erkeklerin merak ettiğini bir sorudur. Bu sorunun yanıtı evet olacaktır. İğneli epilasyon yüz bölgesine de uygulanabilir. Günümüzde kadınların yanı sıra erkekler de yüz bölgelerinde zaman zaman iğneli epilasyona başvurmaktadırlar ve bundan olumlu sonuçlar alırlar. Hızlı uzayan sakallar ve sakalların tıraşı sırasında gerçekleşen tahrişler bu seçimi yapmalarının en önemli nedenleridir. İğneli epilasyonun tıptaki adı elektroliz olarak bilinir. Yüz yılı aşkın geçmişi bulunmaktadır.
Yüz bölgesine iğneli epilasyon uygulaması genel olarak üç seans sonunda tamamlanır. Ancak seans sayısı tüylerin direncine göre farklılık gösterebilir. Yüze yapılan epilasyonun çok sık yapılmaması ve zamana yayılması tavsiye edilir. Bu sayede hem daha az acı hissedilir hem de yaralı bir yüz ile dolaşmanın önüne geçilir. Yüzündeki kıl kökleri kalın olan kişilerin tüyleri iğneli epilasyona direnç gösterebilir. Durum böyle olursa seans sayıları artabilir. Ama iğneli epilasyon yüz bölgesinde de oldukça güvenli olarak uygulandığından, seans sayısının artmasında hiçbir sakınca yoktur.
İğneli Epilasyon Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazer uygulanmış olan bölgeye 24 saat boyunca su değdirilmemesi gerekir. Uygulama yapılan bölgeye su değerse olumsuz sonuçlar alınır. Lazer uygulanan bölgeye herhangi bir kozmetik ürün sürülmemelidir. Lazer işlemi tüm vücuda güvenli bir şekilde uygulanabilir. Bu yüzden el, kol, yüz, koltuk altı, genital bölge gibi her bölge için uygun olabilecek olan lazer türü genellikle iz bırakmadan yapılır. Yüz yıkarken çok hassas olunması gerekir. Mümkünse ılık veya soğuk su tercih edilmelidir. Operasyondan sonra yüksek faktör içeren güneş kremi kullanılmalıdır. Lazer işleminden sonra iğnelerin sebep olduğu kızarıklıklar güneşe karşı duyarlı olur.
Kaynakça:
http://www.kadincaforum.net/cilt-hastaliklari/cilt-hastaliklari-t2123.0.html;msg2402
http://dermaneturk.com/okd/sayi412005/lazer_epilasyon.asp
http://istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/genel_cerrahi/dr_umut_tuysuz.pdf